Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Ожесточени боеве край Северодонецк

Свят

Войната в Украйна: Ожесточени боеве край Северодонецк

Войната в Украйна: Ожесточени боеве край Северодонецк - Tribune.bg
Снимка:

Украинските власти заявиха в събота, че „ожесточени битки“ бушуват в села край източния град Северодонецк, където руските сили се опитват да завземат от седмици.

„Сега най-ожесточените битки са край Северодонецк. Те (Русия) не контролират изцяло града“, написа в Telegram губернаторът на Източна Луганска област Сергей Гайдай.

„В близките села има много тежки битки - в Тошковска, Золоте. Опитват се да пробият, но не успяват“, казва  още той и допълва „Нашите защитници се бият с руснаци във всички посоки. Наскоро те свалиха самолет и взеха пленници“.

Той каза също, че съседният град Лисичанск, разделен от река със Северодонецк, е „силно обстрелван“.

„Те не могат да се доближат до него и затова просто стрелят по града с въздушни удари“, каза той. В града е много опасно“.

Гайдай каза, че има „много разрушения“ в химическия завод „Азот” в Северодонецк, където се приютяват стотици цивилни.

 В петък той каза, че 568 души, включително 38 деца, се укриват в завода и само „пълно прекратяване на огъня“ ще осигури тяхната евакуация.

От ООН заявиха в петък, че достъпът до чиста вода, храна, канализация и електричество намалява в Северодонецк. Организацията твърди, че хуманитарната ситуация в Източна Украйна е „изключително тревожна“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети