Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Русия нанася удари с ракети, нов кръг от преговори днес

Свят

Войната в Украйна: Русия нанася удари с ракети, нов кръг от преговори днес

Войната в Украйна: Русия нанася удари с ракети, нов кръг от преговори днес - Tribune.bg
Снимка:

Продължават руските удари по редица украински градове. При въздушни бомбардировки в Суми и предградията са бомбардирани жилищни сгради. Има данни за загинали.  Това обяви видеообръщение началникът на областната военна администрация в Дмитрий Живицки. Той подчертава, че в тъмните часове е имало въздушно нападение.

„Имаше въздушна бомбардировка на предградията на град Суми. Къщите в някои селища са бомбардирани. Има жертви. За съжаление има и починали деца. А загиналите вече са над 10 души", допълва той.

По думите му руски  самолети са бомбардирали жилищни райони в Суми и Ахтирка и са разрушили къщи в село Битица.

През нощта руската армия е нанесла и въздушни удари по Житомир и две села, в резултат на което се запалва петролна база, повредени са завод и военно летище.

Около полунощ в Одеса е имало няколко силни експлозии. Те са били следствие на украинската отбранителна система, която е свалила руски ракети, които са били изстреляни от военни кораби.

Междувременно, Генералният щаб на ВСУ съобщава, че руската армия продължава настъпателната операция срещу Украйна с въздушна и ракетна подкрепа, като се съсредоточава по-специално върху обкръжаването на Киев.

Късно снощи  Москва обяви снощи, че ще въведе прекратяване на огъня по места в няколко украински града от 09.00 ч. българско време, за да позволи евакуацията на цивилни, идващи от Киев, Суми, Харков, Чернигов и Мариупол. Това стана след проведения трети кръг на между представителите на Киев и Москва.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че руските военни постъпват цинично с хората, които се оказват под обсада.

„Имаше договореност за хуманитарен коридор, но вместо него проработиха руските танкове, ракети „Град“, мините. Те даже минираха пътя, който беше съгласуван за превоз на продукти и лекарства за хората и децата в Мариупол. Руснаците унищожават дори автобусите, които трябва да превозват гражданите.“, обясни той.

Повече от 100 работници в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г. - са блокирани там над 12 дни и не могат да напуснат централата. Още от първия ден на руската инвазия работниците са блокирани там.

Други 200 украински пазачи, които отговарят за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Работниците продължават да изпълняват задълженията си и се твърди, че атмосферата е спокойна. Пред ВВС, обаче, служители казват, че условията вътре са трудни, като храната и лекарствата са ограничени. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да изпълняват безопасно задълженията си в ядрената площадка.

Русия казва, че е осигурила мястото на АЕЦ-а съвместно с украинската национална гвардия, но Украйна оспорва тази теза и твърди, че руските войски имат пълен контрол.

Според роднина на един от работниците руските войски са се съгласили работниците да се сменят, като други застъпят на смяна, но никой не може да гарантира безопасността им по време на пътуването им до дома, или безопасността на пристигащите за следваща смяна служители.

Въпреки че вече не е работеща електроцентрала, Чернобил никога не е бил напълно изоставен, и централата все още изисква постоянно управление. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години и цял град - Славутич - беше построен за настаняване на работници, които бяха евакуирани след аварията.

Преди инвазията около 2400 души все още работят на обекта: учени, техници, готвачи, медици и друг помощен персонал, плюс членове на националната гвардия. В нормално време работниците се качват на влак от Славутич в началото на смяната си, и след това се връщат у дома.

Сега блокираните в централата служители вече почти нямат храна, и тъй като не знаят колко време ще стоят там, се ограничават до едно хранене на ден. Основното им меню включва хляб и каши.

В централата няма и места за спане, така че хората спят на преносими легла, по масите, и по пода.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е в контакт с украинската и руската страна в опит да управлява безопасността както в Чернобил, така и в действащите атомни електроцентрали в Украйна, където според експертите последствията от открития конфликт могат да бъдат по-сериозни. Към момента няма никакви окончателни договорености между страните.

Президентът на Украйна каза още, че вчера руснаци са обстрелвали хлебозавод и църква, построена в края на 19-ти век и нарече военните от другата страна „нехора“.

Руският президент Владимир Путин обяви, че няма да изпраща военнослужещи или резервисти да се бият в Украйна. „Професионални“ войници изпълняват „фиксирани цели“ там, като водят войната. Това съобщи самият той, предава АФП.

„Войници на военна служба не участват и няма да участват в боевете. Няма да има и допълнителен набор на резервисти“, каза Путин в телевизионно обръщение по повод Международния ден на жената на 8 март.

„Фиксираните цели се изпълняват само от професионални военнослужещи. Сигурен съм, че гарантират сигурност и мир на руския народ по ефективен начин“, добави Путин.

Очаква се двете делегации на Русия и Украйна да се срещнат за нов кръг на разговори днес.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема