Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Русия струпва войски около Мариопул, ракетен удар спря газовите доставки в Харков

Свят

Войната в Украйна: Русия струпва войски около Мариопул, ракетен удар спря газовите доставки в Харков

Войната в Украйна: Русия струпва войски около Мариопул, ракетен удар спря газовите доставки в Харков - Tribune.bg
Снимка:

В Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на руската армия. Русия и Украйна трябва да възобновят мирните преговори онлайн по-късно през деня.

Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт. Руските сили заявиха, че ще отворят отново коридора за евакуация днес. Президентът Зеленски потвърди, че Русия струпва войски около Мариупол и допълни, че е уволнил двама генерали по обвинения в измяна.

Ракетен удар по фронтовата зона на Харков прекъсна доставките на газ за около 34 хиляди души. Ударени са тръби и е пламнал масивен пожар. Изгорели са десетки магазини.

В Москва президентът Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените „неприятелски страни“ само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. България отказва промяна на договора, ако няма общо европейско решение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните държави ще продължат да се разплащат с Русия с евро, както е предвидено в договорите.

Според Съединените щати искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за „отчаяние“. Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ в опит за контрол на цените на енергията. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати