Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна трябва да приключи - южноафриканският президент Рамафоса разговаря с Путин

Свят

Войната в Украйна трябва да приключи - южноафриканският президент Рамафоса разговаря с Путин

Войната в Украйна трябва да приключи - южноафриканският президент Рамафоса разговаря с Путин - Tribune.bg
Снимка:

Москва обвини Киев, че се отказва преговори

Войната в Украйна трябва да приключи, заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса на руския лидер Владимир Путин. Двамата разговаряха в Санкт Петербург в събота като част от мирна мисия с шест други африкански държави.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на делегацията в петък, че няма да започне преговори с Русия, докато те окупират украинска земя.

Путин от своя страна обвини Киев, че се отказва от преговори с Москва. Владимир Путин показа на африканските си колеги чернова на мирното споразумение, което беше съгласувано по време на руско-украинските преговори в Истанбул в края на март миналата година. Той увери, че документът е бил подписан от ръководителя на украинската делегация. И допълни, че украинската страна се е отказала от споразумението след изтеглянето на руските войски от района на Киев.

Освен това Путин заяви, че обявяването на независимост от така наречените Донецка и Луганска народна република, признаването им от Русия и нейните последващи действия напълно съответствали на Устава на ООН.

На срещата в Санкт Петербург Рамафоса също призова двете страни да си разменят военнопленници. Той предупреди Путин за въздействието на войната върху Африка и добави, че това трябва да бъде решено чрез дипломация.

„Войната не може да продължава вечно. Всички войни трябва да бъдат уредени и да приключат на някакъв етап“, каза той. „И ние сме тук, за да предадем много ясно послание, че бихме искали тази война да бъде прекратена“.

Войната силно ограничи износа на зърно от Украйна и на торове от Русия, което засегна по-специално африканските страни и засили глобалната продоволствена криза.

Руският президент посочи, че износът на селскостопанска продукция през украинските черноморски пристанища нямало да реши въпроса.

Според него едва около 3% от тази продукция достигали до най-бедните и нуждаещи се страни в Африка, а над 37% оставали в Европейския съюз. Той каза още, че Русия е извеждала деца от зоната на конфликта, за да ги спаси и увери, че няма нищо против те да бъдат върнати на родителите им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати