Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Връщане на доверието“: Новият план на ЕС за миграцията

Свят

„Връщане на доверието“: Новият план на ЕС за миграцията

Снимка:

Европейският съюз призова за задължителна система в целия блок за управление на миграцията, след години на разделение по въпроса как да се отговори на потока мигранти и бежанци. Подкрепеният от Германия пакт ще изисква участие на всички 27 държави-членки, съобщава Би Би Си. Според предложението, държавите ще трябва или да се съгласят да приемат лица, търсещи убежище, или да поемат отговорността да изпратят обратно тези, на които е отказано такова.

Председателят на ЕК  Урсула фон дер Лайен го нарече "Европейско решение ... за възстановяване на доверието у гражданите". Пожарите, които унищожиха лагера Мория в Гърция, в които бяха настанени над 12 500 мигранти и бежанци, бяха „силно напомняне, че трябва да намерим устойчиви решения“, добави тя.

Още от 2015 година,когато беше притока на над един милион мигранти и бежанци, главно през Италия и Гърция, 27-те държави в ЕС бяха разделени по въпросакак да реагират. Сега новият пакт отново търпи критики.

Австрийският канцлер Себастиан Курц постави под съмнение идеята за разпределяне на търсещите убежище в цяла Европа. "Няма да работи така", каза той пред агенция Франс прес.

Италия и Гърция обвиниха по-богатите северни страни, че не са успели да направят достатъчно. Държави от Централна и Източна Европа пък открито се противопоставиха  на идеята за квота от мигранти.   

Какъв е планът?

Новият пакт предлага справедливо споделяне на отговорността и солидарността между държавите-членки, като същевременно осигурява сигурност.

-       Ще има нов задължителен скрининг преди влизане, включващ проверки на здравословно състояние и идентичност

-       по-бърз процес за даване на убежище, включващ решения в рамките на 12 седмици и бързо връщане за неуспешни кандидати

27-те държави от ЕС ще имат „гъвкави възможности“ за това как да участват, така че страни като Унгария и Полша, които отказваха да приемат мигранти, ще бъдат помолени да помогнат с различни варианти. А те са следните: 

-       приемане на новодошли

-       „спонсорирани връщание“- гарантиране от името на други държави, че хората, отказали убежище, се връщат обратно

-       осигуряване на навременна оперативна подкрепа

-       Всяка държава ще бъде законово задължена да допринесе с техния „справедлив дял“ - въз основа на половината от БВП и половината от броя на населението

Председателят на Европейската комисия заяви, че новият пакт ще "възстанови доверието между държавите-членки" и ще постигне "правилния баланс между солидарност и отговорност".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че предполага, че нито една от страните-членки няма да бъде доволна от пакта, "но мисля, че ще имаме 27 държави-членки и парламент, които биха казали, че си струва да се работи по това". Обмисля се също така новият пакт да замени застаряващото Дъблинско споразумение, което изисква молбите за убежище да се разглеждат в страната от ЕС, където кандидатът за първи път е влизал.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас заяви, че старата наредба е предназначена за няколко души, бягащи от диктатурите, а не за днешната реалност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още