Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Всяка четвърта фирма в Гърция може да е затворила завинаги

Свят

Всяка четвърта фирма в Гърция може да е затворила завинаги

Снимка:

Приблизително всяко четвърто предприятие (23%) в Гърция обмисля възможността да не отвори отново след отмяна на ограниченията за коронавирус, като процентът нараства значително в секторите на хранителните услуги (41,7%) и търговията на дребно (34%), съобщи в. „Катимерини”.

Това сочи проучване за Атинската професионална камара (АПК) проведено на 14-18 декември сред извадка от 1002 членове на камарата.

Дори и да не решат да затворят окончателно, голяма част от предприятията казват, че ще прибегнат до съкращения: Почти една четвърт от компаниите (24%) казват, че това е вероятна или много вероятна перспектива, нарастваща до 49,5% при предприятията в услугите с храни. В търговията, секторът, който заема най-висок дял на заетост в Гърция, процентът достига 22,7%.

Проучването е установило, че процентът на планираните съкращения е много по-висок сред предприятията, в които работят повече от пет души. Следователно 39,8% от компаниите с шест до 10 работници възнамеряват да съкращават персонал, като процентът нараства до 41,6% сред тези с 11-20 души и достига 40,4% сред предприятията с над 20 служители.

Ако тези намерения се превърнат в действие след блокирането, те ще доведат до покачване на безработицата. Те произтичат от високата степен на песимизъм сред бизнеса, особено след началото на второто блокиране. Всяка четвърта компания вярва, че икономическата криза поради пандемията ще продължи повече от две години, а други 27% смятат, че ще отнеме няколко години, преди нормалността да се върне. Около 34% от корпорациите очакват кризата да продължи още една година и само 11% са по-оптимистични, като казват, че кризата ще приключи след около шест месеца.

„Според нашите собствени оценки всяко трето предприятие може да е отворило за последен път и никога да не се отвори отново“, каза Йоргос Кавватас, президент на Гръцката конфедерация на професионалистите, занаятчиите и търговците (GSEVEE), пред „Катимерини”. Той добави, че секторът на хранителните услуги, който той също оглавява, най-вече смята, че и следващата година ще бъде загубена, тъй като за разлика от финансовата криза от 2010 г., туризмът няма да дойде на помощ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още