Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Втори мандат за Вучич

Свят

Втори мандат за Вучич

Втори мандат за Вучич - Tribune.bg

Прогнозните резултати от президентските и парламентарните избори в Сърбия сочат, че Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ са спечелили на изборите в неделя.

В съвместна прогноза наблюдателят на изборите CeSID и социологическата организация Ipsos прогнозират, че Вучич ще спечели втори петгодишен мандат като президент, получавайки почти 60 % от гласовете.

В същото време Прогресивната партия ще запази доминантната си роля в Народното събрание, като си осигури над 40% от гласовете.

Александър Вучич заяви, че е „горд“ от голямата подкрепа на народа. Като приоритети за втория си мандат той посочи продължаването на модернизацията на Сърбия, привличането на чуждестранни инвестиции и осигуряването на мир и стабилност. Той отбеляза, че ще се стреми да запази традиционните връзки на Белград с Москва, въпреки руската инвазия в Украйна, като същевременно продължи преговорите за членство в ЕС.

„Добрите отношения в региона са най-важното нещо, но също така и да не се късат връзките с традиционните приятели“, изтъкна Вучич.

Опозиционните партии сформираха коалиция - Обединена Сърбия, за да предложат на избирателите надеждна алтернатива. Те издигнаха бившия генерал Здравко Понос за свой кандидат за президент и се надяваха, че той поне ще принуди Вучич да се яви на втори тур. Но той събра по-малко от 20 % от гласовете.

Сега „Обединена Сърбия“ ще формира втория по големина блок в Народната скупщина, където към тях ще се присъедини и новото ляво-зелено движение „Морамо“.

Очаква се Избирателната комисия да публикува официалните резултати тази вечер.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати