Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич: Кирил Петков обеща, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия

Свят

Вучич: Кирил Петков обеща, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия

Вучич: Кирил Петков обеща, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

Сръбският президент Александър Вучич заяви в телевизионно интервю, че е получил обещание от българския премиер Кирил Петков, че няма да създава проблеми за транзита на руски газ към Сърбия, пише БНР. Вучич заяви също, че Сърбия ще се бори максимално да продължи своята политика да не въвежда санкции срещу Русия, подчертавайки, че щетите, които понася поради това са огромни. Като един от примерите за последиците Вучич посочи, че  страната не може да излезе на  капиталовия пазар.

Сръбският президент увери сънародниците си, че България няма да „прави проблем” с транзита на руския природен газ за Сърбия. Александър Вучич заяви пред Първи канал на сръбската държавна телевизия, че е получил обещание за това от премиера Кирил Петков.

Светът е изправен пред най-тежката зима от 70 години заради очертаващите се недостиг на храни и рекордно поскъпване на горивата, но токът в Сърбия няма да поскъпва и глад няма да има, каза още Вучич. Сръбският лидер определи санкциите срещу Русия като „несправедливи и ненужни”. Вучич подчерта, че сърбите са щели да живеят „десет път по-добре”, ако бяха въвели от своя страна санкции срещу Москва, но не са го сторили, защото, „се държим като независима и самостоятелна държава”.

В същото интервю Вучич припомня, че водещата нефтена компания в Сърбия - НИС, се ръководи от руска фирма. Руска е и рафинерията в Панчево. Белград очаква от руснаците „нормални” цени за природния газ, но „най-важното е да го имаме”, каза Александър Вучич, цитиран от РТС.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати