Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич от Глазгоу: Разговарях с Борисов за АЕЦ „Белене“, ще се срещна с Орбан за АЕЦ „Пакш“

Свят

Вучич от Глазгоу: Разговарях с Борисов за АЕЦ „Белене“, ще се срещна с Орбан за АЕЦ „Пакш“

Снимка:

В кулоарите на срещата СОР 26 в Глазгоу президентът на Сърбия разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и предаде, че е убеден, че тя ще покани министри на енергетиката в Брюксел, за да обсъдят решаването на проблема с цените на електроенергията и как да се гарантира сигурност и енергийна сигурност за нашето бъдеще, съобщи b92, цитиран от БГНЕС.

Вучич допълни, че са обсъждали и цената на газа.

„Тези цени са малко по-ниски след реакцията на Путин на пазара, но все още са много високи и трябва да видим какво ще правим по въпроса. Днес имахме авария в България, можем да изтеглим резерви от Банатски двор, но всеки ден трябва да помагаме на хората, а идват студени дни. Трябваше да набавим допълнителни количества от Унгария. Някак си се справихме, но платихме скъпо за това“, каза Вучич.

„Всяка катастрофа струва пари“, каза той. „Ще се опитаме да завършим цялостния ремонт на завода ТЕНТ в Обреновац, да върнем взетото и след това да видим дали можем да предложим излишъци на партньорите на по-изгодни цени“, каза той.

Много от това, посочва той, зависи от енергетиката, тя се превръща в ключов въпрос.

„Хората трябва да знаят, че работим по това ежедневно, но работим и на стратегическо ниво“, отбеляза Вучич.

В този контекст той отново спомена въпроса за атомните електроцентрали, защото, казва той, това е чиста енергия, така че въпросът е къде, как и по какъв начин да се работи и какво да се прави с ядрените отпадъци.

„Сега всички си спомниха за атомната електроцентрала. Очевидно проблемите с изменението на климата се очертават като ключови. Живеем в глобално село и всички трябва да правим едни и същи неща – да намаляваме емисиите, да работим по създаването на нови възобновяеми енергийни източници... Ще ни трябват повече пари, но ще бъде за икономически напредък. Говорих с Бойко Борисов за АЕЦ Белене“, отбеляза той.

Той каза още, че скоро трябва да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан и да разговаря с него за възможността Сърбия да закупи определен дял от собствеността в унгарската АЕЦ „Пакш“.

„Ако можем да притежаваме пет до десет до петнадесет процента от това, винаги ще можем да съберем пари за това“, каза той и добави, че Сърбия се интересува и от други атомни електроцентрали в региона и сръбски представители щели да се видят с български за да разговарят дали Белград би могъл да купи дял от български мощности.  


Топ новини

виж още

Актуална тема