Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич отново обеща „да изпревари“ България по заплати в близките месеци

Свят

Вучич отново обеща „да изпревари“ България по заплати в близките месеци

Снимка:

Сръбският президент Александър Вучич отново обяви, че много скоро страната му „ще изпревари България по средна заплата“. Подобни твърдения Вучич разпространява периодично през последните пет години, пише БГНЕС.

Брутният вътрешен продукт на Сърбия през 2020 г. бе $ 54 млрд., а на България $68 млрд. Данните са на Международния валутен фонд. България през следващата година ще получи безвъзмездно 12 млрд. евро по Плана за възстановяване след пандемията. По този начин разликата между двете държави ще се увеличи рязко в полза на България.

„За всички е ясно, че ние имаме най-ниската цена на електричеството в Европа. В тази част на Европа ние имаме най-високите заплати, а до месец, два или три, ще задминем по този показател и България, която е член на ЕС“, каза Вучич по време на форум на Партията на сръбските пенсионери, който се предаваше масово от местните медии, включително и националните телевизии като РТС и проправителствената Пинк ТВ.

Според него „имало натиск върху Сърбия тя да закрие термоцентралите“. „Аз няма да се слагам на никого. Аз искам да имаме ток. Според мен всеки нормален човек разбира това нещо. Те тогава ни казват - нямате право на хидроцентрали, нямате право на вятърни паркове“, каза още той и уточни, че Сърбия и само още една държава от региона не внася ток.

Вучич благодари на пенсионерите за тяхната подкрепа, които винаги са били „в първите редове за защитата на отечеството“. Според него „сръбските пенсионери никога не са имали толкова високи пенсии както днес“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още