Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич: С братска Русия и Путин ще говорим за Балканите и Евроазиатския регион

Свят

Вучич: С братска Русия и Путин ще говорим за Балканите и Евроазиатския регион

Снимка:

Сръбският президент благодари на Путин за доставката на руските бойни вертолети МИ-35

С президента Владимир Путин ще обсъдим ключовите въпроси като Косово, положението на Западните Балкани, положението в Европа, в Евроазиатския регион, но и в целия свят. Това каза сръбският президент Александър Вучич часове преди срещата му с Путин в Сочи днес, пише БГНЕС. Според него "за Сърбия е от изключително значение разговорът за двустранните отношения и увеличаването на търговията след подписването на споразумението с Евроазиатския съюз".

Миналата година търговският обмен между двете държави е бил 3.6 млрд.долара. Важна част от разговора между двамата ще бъде и сътрудничеството в областта на жп-мрежата в Сърбия. "Руснаците, заедно с китайците, ще построят жп-линията Нови Сад-Белград до ноември 2021 г. С тях ще построим и диспечерски център на стойност от 100 млн. евро", съобщи Вучич.

"Газта за Сърбия е от изключително значение. Ние не знаем какво ще стане в отношенията между Русия и Украина. Цялата ни страна може да бъде застрашена, ако този въпрос не бъде решен с нашите руски партньори. Без газ в Сърбия нищо няма да работи...нито една голяма компания. Да не говорим какво ще стане в домакинствата. До момента получавахме газ от Украина и Унгария", каза още Вучич и добави: "И в момента ние не може да получаваме газ от България."

Сръбският президент благодари на Путин за доставката на руските бойни вертолети МИ-35, които пристигнаха преди два дни в Сърбия. "Става въпрос за страховити и мощни машини. Фантастично оборудване. Руската страни ни ги предостави преди срока за доставка и това е допълнителен жест на приятелство и подаване на ръка преди визитата ми в Сочи", подчерта Александър Вучич.

""Шпионският въпрос приключи. Ние казахме истината. Съвестта ни е чиста и съм убеден, че ще продължим да развиваме приятелски отношения с Русия. Ще продължим да защитаваме нашата независимост навсякъде. Руснаците са наши големи пирятели. Ние вярваме в тяхното приятелство и братски отношения и това нещо сме длъжни да го съхраним", подчерта Вучич пред държавната телевизия на Сърбия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив