Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вучич: Точката за взаимно признаване вече не е в документа

Свят

Вучич: Точката за взаимно признаване вече не е в документа

Снимка:

Сърбия очаква Американският фонд за развитие да отвори офис в Белград

Точката за взаимно признаване вече не е в документа, посочи  след срещата с представителите на Прищина в Белия дом президентът на Сърбия Александър Вучич.

По думите му разговорите все още продължават без да знае дали ще бъде постигнато споразумение. Що се отнася до икономиката, сръбският президент посочва, че има много добри неща, които могат да бъдат договорени, съобщи БГНЕС.

Александър Вучич запозна медиите с факта, че първият документ, представен на срещата в Белия дом, се нарича „Икономическа нормализация“ и обясни, че американската страна е предложила на Белград и Прищина документ, който никой от тях не е виждал.

"Този документ беше ужасно труден", сподели Вучич и добави, че споразумението има 15 или 16 точки и една от тях е тази, за която се говори цял ден, и която се отнася за взаимно признаване.

Той добави, че на срещата в Белия дом са присъствали всички от американското правителство, които се занимават с финанси и че са били обсъдени различни проекти.

Вучич уточни за медиите, че Белград очаква споразумение, според което Американският фонд за развитие да отвори офис в Белград, а Прищина да приеме "Малкия Шенген", защото това би означавало де факто свободен поток на стоки, хора и капитали.

Сръбският президент благодари на домакините и посочи, че в един момент Иванка Тръмп също е дошла на срещата и е останала съвсем не за кратко, както и че са имали специална среща с Робърт О' Брайън. Вучич коментира, че неговата работа е да защитава Конституцията и Сърбия и това е единственото нещо, което той е направил.

„Ако искате да ръководите страната в толкова трудни условия, трябва да вземате трудни решения, но това е просто моята работа.

Няма да подпиша документ, в който да се посочи независимост“, категорично заяви държавният глава на Сърбия. Вучич допълни, че му предстои да изясни още няколко неща на срещата и ако успее, ще бъде доволен. Той посочи, че ако Фондът за развитие отвори офис в Белград, това би било страхотна новина за инвеститорите и за кредитния рейтинг на страната.

За него това допълнително ще подобри отношенията между Сърбия и САЩ. Едва утре, обаче, Белград и Прищина ще могат да покажат окончателния документ, ако има такъв.

На въпрос какви са шансовете да видим тогава и американския президент Доналд Тръмп, Вучич увери, че се надява на това, но че не може да гарантира.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още