Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Янша заяви, че иска България в Шенген и разширяване на ЕС с Албания и РСМ

Свят

Янша заяви, че иска България в Шенген и разширяване на ЕС с Албания и РСМ

Снимка:

Словенското председателство на ЕС ще се опита да върне разширяването на Шенген в дневния ред. Пред ЕП в премиерът Янез Янша, чиято държава пое председателството на Съвета на 1 юли, заяви, че Шенген трябва да се разшири като допълни, че има страни, които са изпълнили критериите, трябва да бъдат приети, а не да чакат отстрани. 

„България и Румъния чакат вече съответно 10 и 9 години за влизане в безвизовото пространство. Хърватия също изпълни техническите критерии през март 2021 г.“, смята той.

По темата с разширяването на Западните Балкани, Янша заяви, че трябва да се позволи на Албания и Северна Македония да продължат преговорите за членство до октомври преди срещата на върха, пише Ройтерс.

„Знаем, че Европейският съюз прави големи стъпки напред, след като се фокусира върху нещо“, каза министър-председателят.

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е определена за 6 октомври в Словения. Първата среща по темата обаче ще бъде в сряда при закрити врата. 

Франция, Холандия и Дания са сред страните от ЕС, които са предпазливи по отношение на процеса на разширяване.

Канцлерът Ангела Меркел свика събрание на лидерите на Балканите и ЕС в Берлин в понеделник, за да се опита да вдъхне нов живот на разширяването.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още