Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Япония ще излее в морето над 1 млн. тона вода от АЕЦ „Фукушима - 1“

Свят

Япония ще излее в морето над 1 млн. тона вода от АЕЦ „Фукушима - 1“

Япония ще излее в морето над 1 млн. тона вода от АЕЦ Фукушима - 1 - Tribune.bg
Снимка:

Подготовката на операцията ще отнеме около две години, а самото източване ще продължи десетилетия

Япония официално е взела решение да се изхвърлят в океана над един милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима - 1“, предава ТАСС като се позовава на японската национална обществена телевизия.

Японското правителство уверява, че водата, която ще бъде източена 10 години след аварията, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

 „Източването на водата е необходимо за изхвърляне на повредени реактори“, посочи премиерът Йошихиде Суга. „Правителството ще осигури безопасността на този процес и ще предприеме всички мерки, за да избегне щети от разпространението на невярна информация“, посочи той.

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия.      

Сега в стоманени резервоари на територията на „Фукушима-1“ са натрупани над 1,25 милиона тона вода, пречистена, както беше отбелязано, от най-опасните радиоактивни вещества. Тя обаче съдържа изотопи на тритий, които технически не могат да бъдат извлечени от нея. В Япония се казва, че когато бъде изхвърлена в океана, концентрацията на това вещество ще отговаря на стандартите, определени от Световната здравна организация за питейна вода.

Проучванията на общественото мнение обаче показват, че населението на префектура Фукушима и изцяло японската асоциация на риболовните кооперации са срещу изхвърлянето на вода от АЕЦ.

Външните министерства на Китай и Южна Корея също изразиха дълбока загриженост относно изпускането на водата от  АЕЦ „Фукушима 1“, тъй като това ще нанесе нов удар на рибарската индустрия.     

Инцидентът във „Фукушима-1“ стана през март 2011 година, когато системите за електрозахранване и охлаждане на станцията бяха извадени от строя след удар от цунами вследствие на разрушителното земетресение в Япония.                                                           


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети