Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Япония внедрява, за да поддръжка на жп транспорта

Свят

Япония внедрява, за да поддръжка на жп транспорта

Япония внедрява, за да поддръжка на жп транспорта - Tribune.bg
Снимка:

Прилича на злонамерен робот от фантастичните филми на 80-те години, но не е проектиран с цел нищо по-зловещо от боядисване и поддръжка.

Това е новият хуманоиден служител на Западнояпонските железници. От този месец машината с груба глава и големи очи, монтирана на камион, който може да се движи по релси, ще бъде използвана за поддръжка на мрежата на компанията, предаде АФП.

Нейният оператор седи в кабината на камиона, "вижда" през очите на робота чрез камери и управлява мощните му крайници и ръце дистанционно.

С вертикален обсег от 12 метра машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да пренася предмети, тежки до 40 килограма, да държи четка за боядисване или да използва верижен трион.

Засега основната задача на робота ще се съсредоточи върху подрязването на клони на дървета покрай релсите и боядисването на металните конструкции, които държат кабелите над влаковете, заявиха от компанията.

Технологията ще компенсира недостига на работници в застаряваща Япония, както и за намаляване на злополуките сред работниците. "В бъдеще се надяваме да използваме машините за всички видове операции по поддръжка на нашата инфраструктура" и това би трябвало да даде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка", заяви президентът на компанията Казуаки Хасегава на неотдавнашна пресконференция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати