Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Японско лекарство срещу COVID-19 не потвърди ефективността си

Свят

Японско лекарство срещу COVID-19 не потвърди ефективността си

Снимка:

Наличните запаси от „Авиган” в Япония са достатъчни за лечението на 2 милиона души

Лекарството „Авиган” /„Фавипиравир”, „Фавилавир”/, на което се възлагат големи надежди във връзка с лечението на коронавирус, засега не е потвърдило своята ефективност по време на клиничните изпитания, съобщава БГНЕС.

Агенция „Киодо” припомня, че лекарството е разработено преди 6 години от фармацевтичната компания „Fujifilm Toyama Chemical Co”. След като китайски лекари обявиха, че препаратът е ефективен при лечение на коронавирусна инфекция, Япония започна да провежда клинични изследвания, за да може до края на май да одобри прилагането му при такива случаи. За да бъде одобрено за прилагане при лечение на болни от коронавирус, са необходими конкретни данни за намаляване на вируса в организма и за подобряване на състоянието при пневмония.

В момента се правят клинични изследвания с 86 пациенти с леки симптоми или без такива. На една група са започнали да дават препарата от първия ден на хоспитализацията, а на друга – от шестия ден. Според междинните данни, няма видима разлика в коефициента на намаляване на вируса. При опити върху животни, обаче, са констатирани странични ефекти върху развитието на ембрионите, поради което той не се изписва на бременни жени. Лекарството попада в списъка на препарати, които може да се ползват за лечение след специално правителствено разпореждане, в случай че другите лекарства не действат. Междувременно китайски лекари обявиха, че медикаментът е ефективен при лечението на пневмония, предизвикана от новия вид коронавирус.

Япония започна да провежда изпитания на препарата през март, като наличните в страната запаси от „Авиган” са достатъчни за лечението на 2 милиона души.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още