Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЮНЕСКО: Всеки месец умира по един местен език

Свят

ЮНЕСКО: Всеки месец умира по един местен език

ЮНЕСКО: Всеки месец умира по един местен език - Tribune.bg
Снимка:

Най-много „мъртви“ езици има в Африка и Латинска Америка

Светът губи поне един местен език на месец, каза за РИА Новости Боян Радойков, ръководител на отдела за осигуряване на достъпността и запазването на информацията на сектор "Комуникация и информация" на ЮНЕСКО, цитиран от БГНЕС.

"Повече от веднъж месечно - веднъж седмично или на две седмици - един език умира. Това е само статистика. Какво да се прави? Само това да се отчита, запазвайки в паметта името на поредния умрял език? Не. Създадохме атлас на езиците, които са под заплаха, за да се позволи запазването на онези езици, които все още не са умряли, така че бъдещите поколения да имат достъп до тях ”, каза той.

По думите му общият брой на местните езици в света е между пет и шест хиляди.

"Трудно е да се каже къде най-бързо изчезват езиците. Може би това става предимно в Африка и Латинска Америка. Това се дължи на факта, че понякога има такива езици, на които говорят само трима или четирима души ”, добави експертът.

Според него "това е нормално, естествено изчезване на езиците".

"Невъзможно е да се коригира ситуацията. Но може да се спасят, да се намерят хора, които ще направят видео, все пак по някакъв начин да се вземе участие в запазването на езиците. Това е такъв процес. В следващите 50 години може би няма да останат и половината от езиците на света. Това ще бъдат мъртви езици, за които ще останат само спомени. Тук ще посоча паралел с биологичното разнообразие: всичко изчезва. Както се казва, човекът е най-големият разрушител на всичко на света. Бихме могли да се гордеем - никой в света не разрушава толкова успешно разнообразието", заключи Радойков.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЮНЕСКО

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети