Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Юнкер за Брекзит, границите, Тръмп, руските тролове и популизма

Свят

Юнкер за Брекзит, границите, Тръмп, руските тролове и популизма

Юнкер за Брекзит, границите, Тръмп, руските тролове и популизма - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на ЕК даде интервю за в. "Велт ам зонтаг".

Брюксел не се опитва да задържи Великобритания в ЕС, категоричен е председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той обясни, че Брюксел иска единствено яснота.

"Намеква се, че нашата цел е да задържим Великобритания в ЕС с всички възможни средства. Нямаме подобно намерение. Всичко, което искаме, е яснота за нашите бъдещи отношения", заяви Юнкер в интервю за в. "Велт ам зонтаг".

Председателят на ЕК е категоричен, че Съюзът зачита резултата от референдума в Лондон и е готов да установи добри отношения с Острова, веднага след като там вземат окончателно решение за бъдещето си. По думите на Юнкер е важно британците да са единни. А след решаването на казуса около Брекзит, ЕС ще се съсредоточи върху предстоящите европейски избори през май.

Юнкер не спести и критики към страните-членки, като обвини част от тях в лицемери. А поводът е проблема с по-засиления контрол на границите.

От повече от две години, всички лидери на страни-членки призовават за по-добра защита на външните граници на Европа. Европейската комисия прие тези призиви на сериозно и изготви предложение за засилване на защитата на външните граници чрез увеличаването на европейските гранични полицаи до 10 хиляди до края на 2020 година. И сега от различни места се изказва притеснение. Това е намеса в националния суверенитет, всичко върви твърде бързо и има скептицизъм към цифрите. Това е грубо лицемерие“, отсече председателят на ЕК. По думите му, тези, които най-много са настоявали за засилване на защитата на външните граници на Съюза, сега дават на заден ход. „Европа не може да действа така“, предупреди Юнкер.

Той коментира и отношенията на ЕС със САЩ относно водената политика от американския президент Доналд Тръмп за митата.

"Вярвам му, доколкото спазва думата си. А ако престане да я спазва, и аз няма да се чувствам обвързан от моята", подчерта Юнкер.

Той е на мнение и че ЕС трябва да се изправи единен в борбата срещу троловете и хакерите от Русия и Китай.

Гражданите на ЕС се отчуждават все повече, предупреди председателят на ЕК и очерта това като едно от основните предизвикателства пред европейското семейство.

„Трябва да гарантираме, че това отчуждаване няма да стане твърде голямо. Не трябва да даваме индикации, че популистите са прави… те са просто прекалено шумни, но нямат конкретни решения за предизвикателствата на нашето време“, заяви Юнкер.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати