Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За едностранно анулиране на договора с България призова лидерът на опозицията в РСМ

Свят

За едностранно анулиране на договора с България призова лидерът на опозицията в РСМ

За едностранно анулиране на договора с България призова лидерът на опозицията в РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Мицкоски обеща мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците"

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония/РСМ/ - Християн Мицкоски, призова властите в Скопие едностранно да анулират Договора за приятелство и добросъседство с България, става ясно от негово интервю за седмичника „Фокус".

Договорът за приятелство и добросъседство бе подписан през месец август 2017 г. и той откри пътя за евроатлантическата интеграция на РСМ.

„Това не е Договор за добросъседство, а пречка за интеграцията на Македония в Европейския съюз /ЕС/. На нас не ни остава нищо друго, освен да напуснем едностранно този Договор и да поискаме международна помощ. Да седнем заедно и да изготвим нов Договор с България, но с гаранции. Вярвам, че в България ще дойдат нови политически сили, които ще имат интерес да видят Македония интегрирана в ЕС", посочва Мицкоски. Според него подобно решение е възможно.

„Защо да не може да договорим ново споразумение, но с гаранции... Нали се наричахме братя. Заев даваше интервюта и казваше, че сме един и същи народ? Нали България не беше пречка и бе нашата най-голяма подкрепа за ЕС", изтъква лидерът на опозицията в РСМ. Според Мицкоски „Македония е изправена пред невъзможна мисия".

„Историята е условие за членството ни в ЕС. В 21 век трябва да търсим решения за 19 век. Това нещо не е нормално. Но, това е заслугата на този бързащ политик /Зоран Заев, бел.ред./", посочва още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, който очаква „цялостна дипломатическа офанзива от страна на ЕС срещу България, „защото ако те се фокусират върху македонските политици няма да има успех".

Мицкоски обеща мощна съпротива в парламента срещу „всякаква промяна на учебниците". Според него „българите са продукт от два международни договора - Санстефанският и Берлинският.

„За разлика от тях нашият народ сам се е преборил за държава. Дали това са били илинденците, или тези преди тях, или пък са били онези след тях - партизаните, за да се достигне до независима държава", уточнява Мицкоски и твърди, че в „Албания само чиновниците от българското посолство били българи в тази държава".


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати