Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За първи път – жени на ключови постове във Ватикана

Свят

За първи път – жени на ключови постове във Ватикана

Снимка:

Три монахини и една мирянка бяха назначени в Синода на епископите

Историческо – за първи път папа Франциск назначи жени на ключов пост във Ватикана. Три монахини и една мирянка бяха назначени за съветнички в офиса на Синода, който подготвя важни срещи на световните епископи, провеждани на няколко години по различни теми, съобщават италиански медии.

Папа Павел VI основава Синода на епископите през 1965 г. като орган, който съветва папата. Говорител на Ватикана заяви, че това са първите жени в неговата история, пише БГНЕС.

Две от четирите жени са италианки - сестра Алесандра Смерили, професор по икономика, и Сесилия Коста, професор по социология. Другите са сестра Мария Луиза Берзоса Гонзалес от Испания и сестра Натали Бока от Франция.

„Това е чудесна новина, защото досега нямаше структури за влиянието на жените върху синодите при тяхната подготовка“, каза Зузана Флиосовска, главен мениджър на „Voices of Faith“, международна група, която насърчава по-голямата роля на жените в църквата.

Повече от половината от 1,3-те милиарда католици в света са жени и членството на жени в религиозни ордени е около три пъти по-голямо от това на мъжете.

Както във всички синоди досега, само „синодните отци”, като епископите и специално назначените или избрани представители на мъжете, могат да гласуват за окончателните документи, изпратени на папата.

Повече от 10 000 души подписаха петиция с искане жените да получат глас в бъдещите синоди.

"С тези позиции те ще могат да помагат във вземането на решения, а не само да бъдат наблюдатели на срещите", заяви говорителката на USIG Патриция Морганте.  


Етикети Ватикана, жени

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив