Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За първи път в историята – Китайска сонда кацна на тъмната страна на Луната

Свят

За първи път в историята – Китайска сонда кацна на тъмната страна на Луната

За първи път в историята – Китайска сонда кацна на тъмната страна на Луната - Tribune.bg
Снимка:

Пускането на семена и яйца на насекоми e един от интересните експерименти

Китайският космически апарат "Чанъе-4" направи успешно кацане на обратната страна на Луната. Това съобщиха от Централната телевизия на Китай, цитирана от международните информационни агенции.

"Чанъе-4", която носи името на богиня на Луната в китайската митология, е първата сонда, която каца на тъмната страна на Луната. Никога досега космически апарат не е кацал там, мястото до голяма степен е слабо познато. Апаратът беше изстрелян на 8 декември.

Успешното приземяване е станало в 10.26 местно време (4.26 българско). Апаратът е изпратил на сателита, който поддържа комуникацията между диспечерите на Земята и сондата, снимка от "тъмната страна".

Мястото, където е кацнала „Чанъе-4” се нарича Ейткън и е кратер на Южния полюс. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км. "Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната“, каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Предвидени са геоложки проучвания на района, както и биологични експерименти. Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Роувърът "Чанъе-4" повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кацане

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати