Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За първи път в историята - на Уолстрийт се търгува с вода

Свят

За първи път в историята - на Уолстрийт се търгува с вода

Снимка:

Фючърсите не променят риска да има по-малко вода в даден момент в бъдеще

За първи път в историята на пода на американската фондова борса се търгува вода, като прозрачната течност се нареди до търговията със злато, петрол и други ценни стоки на Уолстрийт, съобщи Блумбърг.

Плановете за търговия с фючърси за вода станаха известни през септември тази година, след като горски пожари и горещи вълни нанесоха сериозни щети на западното крайбрежие на САЩ. От Агенцията отбелязват, че с помощта на тези договори ще бъде възможно да се защитят големите потребители на вода, например фермерите, както и електроенергийната индустрия, от колебания в цените на водата.

Блумбърг отбелязва, че фючърсите са обвързани с индекса Nasdaq Veles California Water Index, който беше пуснат през 2018 г. Той измерва средностатистическата цена на водата. Договор за януари 2021 г., който влезе в сила вчера, се състои от две сделки. Фючърсите се уреждат финансово, не се изисква физическо водоснабдяване. Единият от договорите включва 3,26 милиона галона вода.

„Климатичните промени, сушата и нарастването на населението вероятно ще направят недостига на вода и цените на водата гореща тема за години напред“, коментира Дийн Дрей, управляващ директор и анализатор в RBC Capital Markets.

Близо 2 милиарда души в момента живеят в страни, където има проблем с водата, а прогнозите са, че за четири години почти две трети от света може да се сблъскат с недостиг на този ресурс.

„Идеята за управление на риска, свързан с водата, със сигурност придобива все по-голямо значение“, обясни Тим Маккърт, ръководител индексиране на акции и алтернативни инвестиционни продукти в CME.

Според професора от Станфордския университет Бартън Томсън фючърсите не променят настоящия риск да има по-малко вода в даден момент в бъдеще.

Потенциални участници на пазара с водни фючърси според борсата са селскостопански производители в Калифорния, правителствени водоснабдителни агенции, комунални услуги и институционални инвеститори.    


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още