Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За първи път в щата Охайо обявиха 3 март за Ден на България

Свят

За първи път в щата Охайо обявиха 3 март за Ден на България

За първи път в щата Охайо обявиха 3 март за Ден на България - Tribune.bg
Снимка:

В щата Охайо 3 март за първи път обявяват националният ни празник за Ден на България, а в Чикаго българският ден е вече със 17-годишна традиция, предава БНР.

Губернаторът на щата Майк Деуайн е издал прокламация, с която обявява 3 март за Ден на България. В прокламацията се казва, че това е в знак на признателност и почит към приноса на македонските и български имигранти, дали много за социалния, икономически и културен просперитет на щата.

Така и в Охайо ще отбележат официално за първи път нашият национален празник, а в Чикаго днес имаме за 17-а поредна година този специален Български ден. Първото честване на 3 март е през 1960 година. След това традицията е прекъсната до 3 март 2006 г., когато наскоро откритото консулство (2005 г. ) и новата вълна емигранти организират първият официален български прием по случай националният ни празник, а Ричард М. Дейли, кметът на Чикаго по това време подписва прокламация, с която обявява деня за Български ден в Чикаго.

Така традицията продължава досега и според програмата за днес точно в 20:00 часа българско време представители на българо-американската полицейска асоциация ще внесат трибагреника на площад „Дейли”.

Богдана Шкумбова ще издигне знамето сред небостъргачите до американското знаме и това на щата Илинойс. Младата Джулия Арагон ще изпее „Мила родино”, а празничното хоро ще тръгне оттук, ще си даде ден почивка, за да продължи в неделния ден пред Културен център „Българика” отново с посвещение на празника.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати