Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брюксел с апел за предпазливост по празниците

Свят

Брюксел с апел за предпазливост по празниците

Брюксел с апел за предпазливост по празниците - Tribune.bg
Снимка:

ЕК препоръчва първите дози с ваксини да са налични в началото на януари

Европейските страни една след друга удължават днес срока на мерките срещу коронавируса, като по тази причина от Брюксел апелират за предпазливост по празниците, докато има ваксина, съобщава „Евронюз“.

Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес напомня, че ако се отпуснем и не се възползваме от този по-стабилен период, според нея, ще има повече нови случаи на заразени.

"Вече знаехме това през юли и знаем сега, но този път имаме възможността да правим нещата по различен начин “, обясни комисар Кириакидес. В тази връзка действията, които ЕК иска да предприеме тази зима се свеждат до система за проследяване на контакти на европейско ниво, национални механизми за разпространение на ваксини, както и укрепване на здравния персонал.

Европейският съюз няма правомощия по въпроси, свързани със здравето, така че Комисията разчита на националните правителства, за да приемат ефективни стратегии, когато става въпрос за управление на здравеопазването.

„Пандемията засегна живота на милиони работници през последните месеци. Знаем, че човешкият живот е на първо място и че пандемичната ситуация не позволява ски курортите да се отварят през зимния сезон, така че правителствата, гражданите и ЕС трябва да отворят джобовете си, за да помогнат “, заяви евродепутатът Ищван Уйхели.

Германия, Франция и Италия искат всички ски курорти на континента да бъдат затворени. Испания и Австрия, обаче, не са съгласни, тъй като ще бъдат загубени много приходи.

По повод ваксинациите, Брюксел препоръчва първите дози да бъдат налични в началото на януари, докато Великобритания днес се оправдава, че не поради Брекзит вече е планирала поставянето на първите дози още следващата седмица. Комисията смята тази стъпка за твърде прибързана.


Етикети ЕК, празници

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема