Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За присъединяване към ЕС - България помага с експерти на Албания и Македония

Свят

За присъединяване към ЕС - България помага с експерти на Албания и Македония

За присъединяване към ЕС - България помага с експерти на Албания и Македония - Tribune.bg
Снимка:

Екатерина Захариева е в Солун, участва в четиристранна министерска среща

България предложи експертна помощ за присъединяването на Албания и Македония към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където участва в четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Република Македония, съобщиха от Министерство на външните работи.

Министър Захариева припомни и усилията, които България е положила по време на своето европредседателство за започване на преговори за влизането на Албания и Македония в ЕС.

Захариева напомни и конкретните области на сътрудничество, заложени от европейските лидери в София - сигурност, икономика, младеж, свързаност, дигитализация и добросъседски отношения.

“След Солун 2003 имаше София 2018 и се надявам да имаме Загреб 2020. Софийската декларация и Софийският дневен ред съдържат конкретни предложения за сътрудничество между 28-те държави членки и шестте страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят”, допълни Захариева.

На среща със своя колега от Македония Никола Димитров Захариева обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Захариева и Димитров коментираха и предстоящото провеждане на съвместен бизнес форум и второ съвместно заседание на правителствата на двете страни след подписването на договора.

Захариева проведе среща и с алтернативния министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, с когото обсъди аспектите на регионалното сътрудничество с акцент върху енергетиката. Двамата подчертаха важността от енергийна диверсификация на Балканите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети