Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За първи път от 30 години – Бразилия с десен президент

Свят

За първи път от 30 години – Бразилия с десен президент

За първи път от 30 години – Бразилия с десен президент - Tribune.bg
Снимка:

„Бразилския Тръмп“ Жаир Болсонаро спечели президентските избори

За първи път от 1985 г. - Бразилия ще има държавен глава от десницата. Вторият тур на президентските избори в най-голямата държава в Латинска Америка, бе спечелен от 63-годишния Жаир Болсонаро. Официално, Болсонаро встъпва в длъжност на 1 януари и ще управлява до 2022 година.

При обработени почти 100% от бюлетините, крайнодесният кандидат взима 56% от гласовете срещу 44% за опонента си.

Болсонаро се изправи срещу 53 годишния Фернандо Хадад и от самото начало бе сочен за фаворит в изборната надпревара. Обещанието му „да сложи ред в страната“, а именно, да се бори с популизма, престъпността, бюрокрацията и да намали състава на федералното правителство, спечели избирателите на негова страна.

Хората вече няма да се страхуват да излизат навън“, заяви Болсонаро.

Някои от наблюдателите го определят като „Бразилския Тръмп“. Болсонаро е бивш парашутист-десантчик. Той се позиционира като антисистемен кандидат. Крайнодесният използва расистка и хомофобска реторика, обявява се за връщане на смъртното наказание, възхвалява военната диктатура.

Самият Доналд Тръмп вече e поздравил в телефонен разговор победителя и двамата са изразили надежда за добра съвместна работа.

Още от понеделник действащият президент Мишел Темер започва да прехвърля правомощия на своя наследник на поста. Въпреки протестите на левите партии срещу избирането на Болсонаро, от Организацията на американските държави са съобщили, че изборният ден е преминал спокойно и без сериозни нарушения.

Това е в контраст със сблъсъците, съпътствали предизборната кампания, по време на която бе нападнат и самият Болсонаро.

По текста работи: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още