Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Забраната за внос на руски въглища в ЕС влиза в сила от днес

Свят

Забраната за внос на руски въглища в ЕС влиза в сила от днес

Забраната за внос на руски въглища в ЕС влиза в сила от днес - Tribune.bg
Снимка:

Изтече преходният период на ембаргото, наложено от ЕС за внос на въглищата от Русия. То беше прието от страните членките през април като част от петия пакет санкции срещу Москва.

Държавите разполагаха със 120 дни, за да могат да подготвят промишлеността си.

Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Европейския съюз. По данни на Министерството на енергетиката на Руската федерация през 2021 г. Русия е доставила 48,7 млн. тона въглища на страните от ЕС или 21,8% от общия износ на суровини. През 2020 г. този дял е 22%.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер заяви на брифинг на 5 август, че Брюксел очаква всички страни от общността да спазват забраната за внос на въглища от Русия въпреки енергийната криза. Той припомни, че ембаргото върху руските въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април, а на 10 август приключи преходният период, през който беше разрешено закупуването на руски въглища, и Европейската комисия е уверена, че всички държави от ЕС ще спазват това ограничение.

Европейската комисия вече призова страните от ЕС да се подготвят превантивно за пълно спиране на руския газ и представи план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % за всички държави в общността за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. При тези обстоятелства въпросите за несъвместимостта на използването на въглища с целите на зелената политика на ЕС бяха отхвърлени и сега страните от ЕС могат по изключение да използват всякакви горива, включително въглища, за да поддържат енергийния си микс, докато санкциите срещу Русия остават в сила.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати