Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Задържаха лицата, помагали на Навални в разследванията

Свят

Задържаха лицата, помагали на Навални в разследванията

Задържаха лицата, помагали на Навални в разследванията - Tribune.bg
Снимка:

В Москва бяха задържани трима мъже по обвинение, че са търсили лични данни, които да бъдат използвани в разследванията на опозиционера Алексей Навални.

Според източници от правоохранителните органи, задържаните Пьотър Катков, Александър Зеленцов и Игор Зайцев са използвали включително фалшиви документи на полицейски служители, за да издирват в даркнет данни за частни лица, срещу което са получавали съответните хонорари. Мъжете са обвинени във фалшифициране на документи и в нарушаване на тайната на телефонните разговори. По време на задържането си те са заявили, че не са знаели по чие поръчение събират информацията.

Според интернет изданието Baza, обвиняемите са открили детективска агенция през 2020 г. и са получили сметки на служители на ФСБ (службата за национална сигурност на Русия – бел. ред.), които Навални обвини, че са го отровили, както и че са научили номерата на техните телефони.

Според информация на служители на The Insider, Bellingcat, CNN Der Spiegel, публикуваното от тях журналистическо разследване в края на 2020 г., за отравянето на Навални отговорност носят осем оперативни служители на ФСБ, които са го следили от 2017 г. Те са последвали политика в Томск, където се намираше, преди да му стане зле.

След това Навални публикува запис на телефонен разговор с един от участниците в разследването – Константин Кудрявцев, по време на който той признава за своето участие в операцията по отравянето на руския опозиционер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати