Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев: Градим диалог, а не конфликт с България

Свят

Заев: Градим диалог, а не конфликт с България

Снимка:

Ние градим диалог, а не конфликт с България, смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация, заяви премиерът Зоран Заев в интервю за МИА относно по-нататъшните стъпки за разрешаване на спора с България.

Премиерът подчерта, че комуникацията с официална София продължава в посока намиране на решение и добави, че двустранните въпроси не трябва да са пречка за европейските процеси, нито изборите в България да са пречка за разрешаване на двустранните различия.

Той очаква след новогодишните празници специалният представител Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да продължат комуникацията, за да намерят решение, пише БГНЕС.

“В такива моменти на предизвикателство, трябва да покажем европейски ценности. Диалог вместо конфликт. Смиреност и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Съвместен успех вместо споделен неуспех. И ние, и българската страна имаме задължение да осигурим на македонските и българските граждани европейско бъдеще, но с уважение към европейските ценности”, каза Заев.

Той подчерта, че с неодобрението на рамката за преговори Северна Македония ще загуби ценно време, но най-големият губещ е Европейския съюз.

“Ще бъдем максимално активни по този въпрос. Ще се борим, защото децата ни очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, да бъдат в ЕС и да бъдат толкова сигурни и стабилни, колкото са сега в НАТО. Няма да позволим по кулоари и кръчми да се подиграват отново с родината ни”, уверен е Заев.

Според него това е съвместна битка, за която всички граждани на страната са единодушни – македонци, албанци, турци, власи, роми, сърби, бошняци и всички останали.  


Коментари (1)

абе зайче сръбско градиш нещо в собствената си празна сръбска глава,и къде са българите между всички граждани на РСМ,между другото баба ми е от Струмица
03.01.2021 13:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още