Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев: Правителството остава приятелски настроено към България

Свят

Заев: Правителството остава приятелски настроено към България

Снимка:

Твърдения и изявления, съдържащи обиди, не водят до истинско приятелство. То е двупосочна улица и зависи от нас самите и от спазването на европейските ценности и принципи. Това заяви на пресконференция министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, цитиран в БГНЕС. Думите му са по повод меморандума, който България изпрати до държавите-членки на ЕС и в който се поставят под въпрос македонската национална идентичност и македонският език.

Договорът за добросъседство е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорността и участието и на двете страни, каза Заев. Той потвърди, че правителството остава „приятелски настроено към съседна България”.„С България сме съюзници в НАТО, имаме съвместни ангажименти и задължение да подобряваме добросъседските отношения и двустранното сътрудничеството и да изграждаме приятелство”, подчерта премиерът на Северна Македония.

Правителство в съседната ни държава е било информирано за меморандума. Управляващите очакват провеждането на първото междуправителствено заседание в края на тази година. „Дотогава с приятелска България имаме съвместно събитие – домакини сме на Берлинския процес и вярвам, че през този период ще продължат разговорите както на ниво комисия, така и на ниво политици и ще бъде намерено решение”, подчерта Заев.

Според него, Гоце Делчев е шестата историческа личност, за която трябва да се разговаря, но въпросите на идентичността трябва да останат извън каквито и да е разговори.„Моят приятел премиерът Борисов и другите политици и интелектуалци се обръщат към македонския народ, говорят, че македонският език съществува и тук няма дилеми. Разбира се, оставяме възможност чрез разговор, за да намерим решение, за да не застрашим следващата стъпка в нашия процес на интеграция в ЕС”, каза Заев.

По отношение на предложението на ВМРО-ДПМНЕ парламентът да гласува декларация в отговор на българското Народно събрание, в която идентичността на македонския народ, уникалността на македонския език и всички културни и национални символи да получат съвместно потвърждение, Заев заяви личното си мнение, че това не трябва да се прави.

Подобни решения, резолюции или декларации ще доведат до следваща от страна на българския парламент, след това отново на македонския, а това в никакъв случай не води до решение.

„Личното ми мнение е, че трябва да дадем възможност на преговорите, защото само така можем да намерим решение и да вървим напред”, заключи премиерът Зоран Заев.  

 


Коментари (3)

Изумен Горките македонци. Комунистите толкова много са им промили мозъците. Не знам какво е казал Заев и дали наистина е чел меморандума? Там се казва, че съществува македонски език съгласно Конституцията на Република Северна Македония. Всички обаче знаем, че това е регионален диалект на бългрския език.
18.09.2020 17:50 / Отговор
МРАКА ПРИЯТЕЛИТЕ НА МОИТО СМЪРТНИ ВРАГОВЕ,
22.09.2020 16:09 / Отговор
МРАКА https://www.pan.bg/view_article-6-17802-Or-polk-Hristo-Stanimirov-
Я КАЖЕТЕ СПАСИБО НА ЛИЛАВИЯ ВЕНЕЦ, ДРАГАЛЕВСКИЯ МИНГЯН :)
22.09.2020 16:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още