Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев се надява на преговори с ЕС през декември

Свят

Заев се надява на преговори с ЕС през декември

Снимка:

Премиерът се надява след сформиране на правителство в България, в края на словенското председателство на ЕС през декември да бъде взето решение в полза на РС Македония

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда страната му да стартира преговори с Европейския съюз/ЕС/ през декември, съобщи Бгнес. Заев изтъкна пред медиите днес, че е разговарял с българския президент Румен Радев в рамките на Бледския форум и се надява политическите формации у нас да успеят да сформират правителство, което е важно за вземането на решения.

„Както казах, на 17 юни след завръщането си от България, където бяхме, говорихме, решихме всички важни въпроси, създадохме пътната карта, допълнително потвърдихме с нота какво е важно за кратко, дълго име, за това, че не се намесваме във вътрешните работи и други подобни. Мисля, че очакванията за сформиране на политическо правителство биха могли да бъдат в полза на бързото деблокиране на процеса на Северна Македония за евроинтеграция“, коментира Заев пред журналисти. Той припомни, че 14 ноември е вероятна дата за третия тур на парламентарните избори в България.

Премиерът на РСМ се надява след сформиране на правителство в България, в края на словенското председателство на ЕС през декември да бъде взето решение в полза на РС Македония.

Заев не пропусна да спомене необходимостта от изграждане на приятелство между гражданите на Северна Македония и България.

„Ние сме близки съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Убеден съм, че това са очакванията и на българския народ, както и очакванията на македонския народ“, посочи Заев.

Премиерът напомни, че междувременно отношенията със София продължават да се развиват, като търговията се е увеличила, в страната има нови български инвеститори, сътрудничеството между институциите продължава и се очаква в средата на септември да бъде избран изпълнител за втората фаза на железницата – проект за 160 милиона евро, който ще реализира на практика железопътния коридор 8.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още