Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев свиква бързи предсрочни избори, не подава оставка

Свят

Заев свиква бързи предсрочни избори, не подава оставка

Заев свиква бързи предсрочни избори, не подава оставка - Tribune.bg
Снимка:

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си", сподели разочарованието си Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това съобщи самият той преди минути по време на извънредно обръщение към нацията, предава БГНЕС.

Решението на Заев идва часове след блокирането от страна на Франция на започването на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС.

Зоран Заев иска изборите да бъдат проведени в най-кратки срокове. Той няма намерение да подава оставка.

Предсрочният вот ще се проведе съгласно законодателството в републиката. "Правителството и нейният премиер са категорично решени да изведат страната до пълноправното членство в НАТО и започването на преговори с ЕС. Властите в Скопие нямат друга алтернатива", подчертават източници от македонското правителство.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще представи тази своя позиция утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски. 

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът Заев.

"Поемам върху себе си разочарованието на гражданите. Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред Вас и поради тази причина искам да чуя Вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото другото води към национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина, и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати