Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев, Вучич и Рама дават ход на „мини Шенген“

Свят

Заев, Вучич и Рама дават ход на „мини Шенген“

Снимка:

Тримата лидери се договориха за конкретни действия на среща в Охрид

Северна Македония, Сърбия и Албания дават ход на „мини Шенген“. Зоран Заев, Александър Вучич и Еди Рама се договориха за конкретни действия по изпълнение на плана на двудневна среща в Охрид. А основната цел е създаване на условия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави.

Сред основната договорка е преминаването на границите само с лична карта.

„Планът за действие предвижда 24 часа, седем дни в седмицата да функционират изцяло нашите граници, дава възможност за движение с лични карти на гражданите от този регион, осигурява условия, които ще означават бързи ленти за камионите през граничните пунктове, дава възможност за взаимно признаване на всички документи в частта на хранителните и ветеринарни агенции“, обясни македонският премиер Зоран Заев.

Сред договореното е и взаимно признаване на дипломите, като ще улесни достъпа до работна ръка за трите страни.  Сръбският президент Вучич посочи, че това ще е положителен сигнал и за инвеститорите, които търсят големи пазари.

Сред идеите е и създаване на общи туристически маршрути.

„Гордея се със сделката, която сключихме. Това със сигурност ще бъде бъдещето“, коментира Вучич и посочи, че не става въпрос за създаване на нова Югославия, а за по-добър живот в Западните Балкани.

Това е втора среща между тримата лидери. Първата се проведе в Нови Сад преди месец. Идеята за „мини Шенген“ се роди, след като Северна Македония и Албания получиха отказ за започване на преговори за членство в ЕС. Въпреки това, Заев подчерта, че инициативата на Западните държави не е алтернатива на ЕС.

„Считам, че тази инициатива изпраща много положително послание до страните-членки на ЕС, че със засилването на сътрудничеството в региона с още по-голямо внимание трябва да се фокусират тук и да дадат възможност за ускоряване на процеса на интеграция на целия регион в ЕС“, посочи Заев.

Чу се и призив и други държави от Западните Балкани да се присъединят към „мини Шенген“. На срещата в Охрид се присъединиха Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Следващата среща на формата е през декември в Албания.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още