Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев: Задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност

Свят

Заев: Задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност

Снимка:

„Европа трябва да остане на своите основни ценности, европейски ценности, а именно да подхранва всички идентичности на европейския континент, тук ние подхранваме цялата европейска идентичност, задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност”, каза Зоран Заев в ефира на „Утрински брифинг”.

Той подчерта, че оптимизмът се възпитава непрекъснато поради необходимостта от създаване на политики за насърчаване на приятелството в региона.

„В обръщението си към нацията казах, че сме строители, изграждаме приятелство, не причиняваме вреда на региона, нямаме претенции, ние сме мирен народ, политиката на страната ни е наистина европейска, ние преподаваме красиви европейски уроци оттук, от кандидатстващите Западни Балкани, което липсва на съвременния Европейски съюз, в контекста на дебата за бюджета, за Полша, Унгария и други теми”, заяви премиерът Заев.

Той отбеляза, че в миналото страната е направила всичко в рамките на допустимото ниво и че ще продължи по този път, като отбеляза, че още на 11 октомври имало резерви за България и че тогава беше отбелязано, че македонците трябва да са готови, защото е възможно тази година страната да не започне с първата междуправителствена конференция.

„По отношение на намирането на решения, разговаряхме с България за това, че впрочем и България коментира, че няма необходима динамика в реализирането на Договора за приятелство. Направихме план за действие, създадохме динамика как това да бъде решено, предложихме определени клаузи под формата на меморандум, изявление, декларация, протокол, за да можем да засилим всички тези аспекти. И сме отворени и готови. И всичко това не отхвърлено, всъщност е приемливо, тук са предвидени действия в частта за предотвратяване на речта на омразата, частта от изпълнението на Комисията в частта от учебниците в България и Северна Македония, върху разкази, които изграждат приятелство чрез исторически герои”, каза Заев.

Той отбеляза, че Северна Македония продължава да следва европейския път, но добави, че Европа не може да позволи да има глава 35, да има неща, които не са позволени.

„ Губеща е България, губеща също е Северна Македония, но най-големият губещ е Европейският съюз, защото той беше поръсен с пепел”, каза Заев, като изрази благодарност към 26-те държави-членки, които са обединени в подкрепата си за страната и Германия, която като настоящ председател беше изцяло насочена в тази посока.

Позовавайки се на интервюто си за БГНЕС, което предизвика реакции в обществото, Заев подчерта, че е длъжен да направи първите стъпки.

„Едно нещо е добре - през тези месеци научихме малко повече един за друг - ние македонците за българите и обратно. Това трябва да се използва в положителен аспект. Вчера се обърнах много открито, защото все още има антагонизъм, който не е функция на приятелството, което искрено искаме да изградим и Македония, и България. При такива обстоятелства казвам това, което мисли нашият народ. Израснал съм с нашия народ, това е моят код за самоличност, така се определят нещата в страната”, казва премиерът.

По отношение на ролята на опозицията, която иска оставката му, Заев заяви, че е крайно време да бъде направено нещо добро заедно с опозицията.  


Коментари (4)

Като сте мирен народ защо ни крадете историята и езика?
10.12.2020 14:46 / Отговор
Заев само плямпа общи приказки и клишета. Очевидно е, че нищо не е влязло в дебелата му глава. Шикалкави и се увърта, като се надява "някак си" да се промушат в ЕС. Ако може някой от ЕС да натисне лошата България и да пусне добрите македонци. Горките те. Личи се, че имат мно-о-о-о-ого да се развиват, докато станат готови за ЕС. Дотогава ще стоят и ще чакат.
10.12.2020 14:50 / Отговор
Много ми е луд Защо запалиха българското знаме тия помашки цигани. Те знаят ли , че това е наказуемо,кой ще им търси сметка на тези сръбски лакеи с лабилна психика .
10.12.2020 20:54 / Отговор
Зайко Байко Заев буквално се чуди какво да прави и какво да говори...Нямало българи в Македония! Хайде ,бе!! Повечето от така наречените македонци имат роднини в България.Дори вече е доказано ,че са с български корени чрез хилядите български паспорти,които получиха...Ама ,нали трябва да се инатят! Ще влизат в ЕУ - щото ние ,като сме там - цъфнахме и завързахме!Боже,Боже!
12.12.2020 09:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още