Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захариева към украинския си колега: Зачитайте правата на българското малцинство в Украйна

Свят

Захариева към украинския си колега: Зачитайте правата на българското малцинство в Украйна

Снимка:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти за административно-териториална реформа на Болградския район в Украйна, населен предимно с етнически българи.

„Надяваме се, да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно“, каза министър Захариева по повод административно-териториалната реформа, която предвижда разделянето на Болградския район в Одеска област на 5 общини. 

Екатерина Захариева припомни значението на 200-хилядната етническа българска общност в Украйна за двустранните отношения. „Българско национално малцинство в Украйна е естествен мост на приятелството и сътрудничеството между двете страни и правата му следва да бъдат зачитани. Спазването на правата на малцинствата е въпрос и на европейско равнище“, подчерта Екатерина Захариева. В хода на разговора тя потвърди подкрепата на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. 

Въпросът с административно-териториалната реформа, засягаща и българското малцинство, бе обсъден и в телефонния разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с украинския президент Володимир Зеленский в началото на годината. 

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба пое ангажимент да провери въпроса и хода на действията по административно-териториалната реформа. Той увери, че разделянето на Болградския район е административен, а не е политически въпрос. 

Екатерина Захариева и Дмитро Кулеба обсъдиха и мерките в двете страни срещу разпространението на коронавируса. Миналата седмица българското правителство одобри хуманитарна помощ за Украйна като ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 комплекта със защитни костюми и материали за нуждите на украинското здравеопазване. България също така реши да окаже и финансова помощ срещу коронавируса на Украйна в рамките на международни организации. 

Събеседниците изразиха надежда, че в зависимост от намаляването на риска от заразата границите постепенно ще бъдат отваряни за контакти между бизнеса и хората. 

Двамата министри обсъдиха и възможността за реализиране на отложената заради пандемията с коронавируса визита на Екатерина Захариева в Украйна през втората половина на годината. Тя също покани министър Кулеба да посети България.  


Коментари (2)

Административно-териториалнатс реформа на една държава е акт на суверена, България кога нахлу в Украйна, та започне да се меси във вътрешните й работи.Така е, като имаме фашисти като Валери Симеонов в парламента.И простакеси за външен министър.
20.05.2020 14:59 / Отговор
Административно-териториалнатс реформа на една държава е акт на суверена, България кога нахлу в Украйна, та започне да се меси във вътрешните й работи.Така е, като имаме фашисти като Валери Симеонов в парламента.И простакеси за външен министър.
20.05.2020 15:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още