Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захариева: Новата методология не трябва да спира преговорите на Скопие с ЕС

Свят

Захариева: Новата методология не трябва да спира преговорите на Скопие с ЕС

Захариева: Новата методология не трябва да спира преговорите на Скопие с ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Франция поиска нова методология за разширяване на Съюза преди да започне разговори с Албания и Северна Македония

Дипломат №1 на страната Екатерина Захариева обсъди на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу новата методология за разширяването на ЕС.

„Новата методология не трябва да спира процеса на разширяване на Европейския съюз и започването на преговори за присъединяване с Македония и Албания“, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя посочи, че по този въпрос трябва да се изчака решението на Европейската комисия, което ще бъде обявено на 5 февруари.

„Преговорите и одобрението на новата методология не трябва да бъдат причина за спирането на течащите процеси, а именно започване на преговори с Република Северна Македония и Албания“, подчерта Захариева.

Преговорите със Северна Македония и Албания за ЕС не бяха започнати в края на октомври 2019 г. заради искането на френския президент Еманюел Макрон, който обвърза тези преговори с реформирането на Съюза и изработване на нова методология.

Позицията на Париж беше осъдена от повечето страни-членки на ЕС, които смятат, че забавянето на започването на преговори със Скопие и Тирана ще обезкуражи тези държави. Това е особено опасно в момент, когато други държави като Китай, Русия и Турция активно се опитват да прокарват своето влияние в Западните Балкани.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети