Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захариева: Осъждаме нападението над двата кораба в Оманския залив

Свят

Захариева: Осъждаме нападението над двата кораба в Оманския залив

Снимка:

Изключително притеснени от новата ескалация, каза външният ни министър

Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от новата ескалация и атентата върху двата кораба в Оманския залив. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България, съобщава БГНЕС.

„Атентатът е само месец, след като отново имаше нападение срещу 4 кораба в Оманския залив. Малко по-късно имаше и нападение срещу тръбопровод в Кралство Саудитска Арабия“, подчерта Захариева и добави, че цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно. "Ние призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападенията от вчера и от миналия месец", заяви министър Захариева.

"България е много близка до региона, не само географски, това е една от европейските държави най-близко, географски, до региона. Споделяме общи предизвикателства. И това, което ни обединява, е непримиримостта и решението да се борим с всички средства срещу тероризма и екстремизма", обяви Захариева и коментира, че светът се е успокоил след постигнатия успех срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, но това не означава, че проблемът е решен и сме победили Даеш.

„Затова сътрудничеството между ОАЕ и България в сферата на сигурността е едно от най-важните"поясни министърът.

Шейх Абдула, също коментира атаките. „Ние се намираме в труден регион, но той е важен, защото е с много ресурси, необходими на света като газа и петрола. Бихме искали потокът на газ и петрол да бъде постоянен и сигурен, което е в полза на световната икономика. Също така ние трябва да осигурим сигурност за нашите народи и нашите икономики. Онези, които се опитват да дестабилизират региона са хора, които нямат висши цели. Ние сме държави, които са в състояние да постигнат двойно по-големи развитие и растеж в региона на Близкия Изток, но гласовете на изостаналостта, на екстремизма, на онези, които гледат към миналото, които не искат да гледат към бъдещето, да гледат расистки на нещата, а не човешки и хуманно, които смятат, че са по-добри и по–висши от другите, са фашистки по идеи и режими по своята същност и целят да сринат региона”, заяви той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив