Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захариева: Без Западните Балкани европейският проект няма да е завършен

Свят

Захариева: Без Западните Балкани европейският проект няма да е завършен

Захариева: Без Западните Балкани европейският проект няма да е завършен - Tribune.bg
Снимка:

България няма да пожали усилия по приоритета за европейската перспектива на региона, категоричен е зам.-председателят на НС

Членството на страните от Западните Балкани в ЕС няма алтернатива, то е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който откри Интерпарламентарната конференция „Трансформирането на региона на Западните Балкани – парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединяване към ЕС”.

Форумът е организиран от Народното събрание и Европейския парламент и в него участват евродепутати, народни представители от страните-членки, от държавите от Западните Балкани, представители на неправителствени организации и експерти.

България няма да пожали усилия по приоритета за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, категоричен е заместник-председателят на Народното събрание.

„Силно вярвам, че фокусът върху Западните Балкани не само ще се запази при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, но и ще се постига все по-осезаем напредък“, заяви още той.

„Балканите са в сърцето на Европа, регион с младо, изключително мотивирано и талантливо население. Тези млади хора, тези граждани заслужават нашата подкрепа“,подчерта от своя страна външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни и постигнатото по темата за шестте месеца, в които страната ни бе начело на ЕС.

„Имаше задръжка предвид многото предизвикателства, с които се сблъсква ЕС, а и като че приятелите ни от Западните Балкани се бяха уморили от това да бъдат отлагани във времето и да нямат ясна перспектива за пътя напред“, припомни Захариева.

„Щастлива съм, че днес, след шест месеца тези задръжки сред някои от страните членки се превърнаха в ясно разбиране, че без Западните Балкани, тогава, когато те са напълно готови да станат част от ЕС, европейският проект няма да бъде цялостно завършен“, коментира тя.

Автор:Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още