Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захарова към България: Спрете лова на вещици

Свят

Захарова към България: Спрете лова на вещици

Захарова към България: Спрете лова на вещици - Tribune.bg
Снимка:

Москва има право на реципрочни мерки заради гоненето на дипломати, каза говорителят на руското външно министерство

Русия има пълно право на реципрочни мерки заради обявените от страна на България за персона нон грата руски дипломати в София, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана в местните медии. На 22 март България даде 72 часа на руските дипломати да напуснат страната. Преди това Прокуратурата съобщи за досъдебно производство срещу група лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. В хода на разследването е било установено, че двамата са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с техния статут.

„В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си оставя правото на „огледални” ответни мерки”, заяви Захарова.

Тя обясни, че подобен демарш се организира в България за пети път през последната година и половина и отново без съществени доказателства.

„Тази стъпка беше предшествана от шумна кампания, когато българската прокуратура разкри група лица, за които се твърди, че работят за Русия в местните властови структури. Така че, в съответствие с добре известната рецепта, беше подготвена почвата за решението да изгонят нашите дипломати“, каза Захарова.

„Призоваваме отново официална София да прекрати участието си в „лова на вещици”, който вреди на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения”, подчерта Захарова.

Изострянето на антируската „шпиономания” в България може да окаже влияние по един или друг начин на парламентарните избори на 4 април на фона на русофобските изблици на Запад и преди всичко в САЩ, добави дипломатът.


Топ новини

виж още
Актуална тема