Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захарова: Преговорите с Украйна бележат напредък

Свят

Захарова: Преговорите с Украйна бележат напредък

Захарова: Преговорите с Украйна бележат напредък - Tribune.bg
Снимка:

Русия ще постигне целта си да гарантира неутрален статут на Украйна и би предпочела да направи това чрез преговори, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Тя допълва, че военната операция на Русия върви „стриктно в съответствие с планът“.

По думите ѝ целите на Москва не включват свалянето на правителството в Киев. Захариева изрази увереност, че по-значителен напредък може да бъде постигнат в следващия кръг от преговори с Украйна.

„Призоваваме украинската страна да направи всичко възможно, за да осигури безопасното преминаване на цивилното население, и се надяваме, че на следващите кръгове от преговорите ще направят по-значителна крачка напред“, каза тя.

Захарова потвърди, че Русия е поела контрола над редица ядрени съоръжения в Украйна.

„В хода на специалната операция руските въоръжени сили установиха контрол над Чернобилската и Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите им територии. Тази стъпка беше предприета с цел да се предотврати използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи, както и от чуждестранни наемници, за извършване на ядрени провокации, а такива рискове съществуват“, обясни тя.

„Като собственик на развита ядрена индустрия, Русия е напълно наясно с потенциалните рискове за ядрената инфраструктура и прави всичко възможно, за да гарантира правилната безопасност на ядрените съоръжения в Украйна“, каза тя.

По-рано МААЕ съобщи, че Украйна е уведомила агенцията, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала, която е окупирана от руски войски, и че е завзета територията около Запорожската електроцентрала.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема