Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Захарова: Руското посолство в Киев работи както обикновено

Свят

Захарова: Руското посолство в Киев работи както обикновено

Захарова: Руското посолство в Киев работи както обикновено - Tribune.bg
Снимка:

Москва отрича да се евакуират дипломати от Украйна

Руското посолство в Киев работи както обикновено, увери говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по повод публикацията на „Ню Йорк Таймс“, че се евакуират руски дипломати от Украйна заедно със семействата им, съобщава „Спутник“.

„Американските журналисти са загубили навика да проверяват информацията, която публикуват“, коментира Захарова по повод новината в американското издание, че Москва е започнала да евакуира персонала от дипломатическите си мисии в Украйна.

„Ню Йорк Таймс“ се позова на данни на висш украински служител, който твърди, че на 5 януари 18 души, предимно членове на семействата на руски дипломати, са напуснали Украйна, а през следващите няколко дни още около 30 души са напуснали посолството в Киев и консулството в Лвов, Западна Украйна. Дипломати от още две руски консулства пък получили указания да се подготвят за напускане на страната.

Струпването на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.  


Топ новини

виж още