Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Запали се камбанарията на готическата катедрала „Света Богородица“ в Руан

Свят

Запали се камбанарията на готическата катедрала „Света Богородица“ в Руан

Запали се камбанарията на готическата катедрала Света Богородица в Руан - Tribune.bg
Снимка:

Камбанарията на готическата катедрала „Света Богородица“ във френския град Руан в Нормандия се е запалила, съобщава BBC. Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани, на мястото са пристигнали екипи на спешните служби и полиция. Причина за инцидента вероятно е извършваното реновиране на мясото на пожара. Строителните работи в катедралата, са част от проект на стойност около 1,33 милиона евро, уточнява и френският вестник „Монд“.

33 противопожарни коли и 63 пожарникари са на мястото на инцидента, а общественият транспорт е бил нарушен. Шпилът - изработен от чугун и висок 151 метра - е един от най-високите в Европа и най-високият във Франция.

Катедралата датира от 12 век и е едно от най-посещаваните места в Руан. Тя е определяна като една от най-красивите във Франция. Световноизвестният художник Клод Моне е изобразил величествената постройка в няколко свои картини.

Това е мястото, където традиционно са били короновани херцозите на Нормандия - и вътре има гробница, съдържаща сърцето на Ричард I Лъвското сърце, който е бил крал на Англия от 1189 г. до смъртта си през 1199 г.

Няма съобщения за жертви и официални лица казаха, че степента на щетите е неясна. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Франция
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати