Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започна делото срещу Никола Саркози-президент на Франция от 2007 до 2012 г.

Свят

Започна делото срещу Никола Саркози-президент на Франция от 2007 до 2012 г.

Снимка:

Изслушванията по делото започват днес и се очаква да продължат до 10 декември

В Париж започна делото срещу бившия президент на Франция Никола Саркози. Той е обвинен в корупция и търговия с влияние. На влизане в сградата на съда Саркози отказа коментар пред журналистите. 

Изслушванията по делото започват днес и се очаква да продължат до 10 декември.

Става въпрос за така нареченото „дело за подслушване”. Към него са привлечени адвокатът на Саркози Тиери Ерзог и бившият високопоставен служител в Касационния съд Жилбер Азибер, който е на 74 години.

Според следствието, бившият френски президент чрез адвоката си Ерзог е обещал помощ на Азибер да получи пост в Монако в замяна на предоставяне на конфиденциална информация за друго разследване, свързано с незаконно финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. от страна на Лилиан Бетанкур – наследничка на френската компания „L'Oreal”.

Според публикации във френските медии, в рамките на разследването за финансиране на президентската кампания през септември 2013 г. следователите започнали да подслушват телефонните разговори на Саркози. В началото на 2014 г. те установили, че политикът разговаря с адвоката си по мобилен телефон, регистриран на името на несъществуващ човек.

Саркози отрича обвиненията. В ефира на телевизия BFMTV той заяви, че Азибер не е получавал никакъв пост в Монако.

Обвиняемите по делото може да получат до 10 г. лишаване от свобода и глоба в размер до 1 млн. евро.

През пролетта на следващата година трябва да започне още един съдебен процес срещу Саркози - за финансиране на президентската му кампания през 2012 г.

Той е първият бивш президент в съвременната история на Франция, който сяда на подсъдимата скамейка. Саркози беше на поста президент от 2007 до 2012 г.

Друг бивш президент, Жак Ширак, беше осъден на две години условно през 2011 г. за отклоняване на публични средства и злоупотреба с обществено доверие. Престъпленията датират от времето му на кмет на Париж. Но той така и не се яви в съда поради влошеното си здраве. Освен това отрече да има неправомерни действия от негова страна.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още