Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започна процесът за атентатите в Париж от 2015 година

Свят

Започна процесът за атентатите в Париж от 2015 година

Снимка:

Съдът във френската столица даде старт на дългоочаквания процес за терористичната атака от 2015 година. Делото е срещу 20 души. Терористичното нападение беше извършено на 13 ноември. При атаките загинаха 130 души, а стотици други пострадаха.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско гражданство и който се смята за единствения оцелял от отряда терористи, атакували ресторанти, кафенета, концертната зала „Батаклан“ и района на „Стад дьо Франс“. Терористичният акт остави голям отпечатък върху френското общество.

Делото се гледа при изключителни мерки за сигурност. Обвиняемите са общо 20, но шест от тях са съдени задочно, като за петима от тях се смята, че може би са мъртви. Абдеслам е обвинен в убийство, а останалите в сътрудничество на атентаторите.

Процесът се провежда в специално изградена съдебна зала, в която могат да се поберат 550 души. Сред ищците има близо 1800 жертви на атаката, в това число оцелели и семействата на убитите. Те и обвиняемите са представлявани от 330 адвокати. Делото няма да се излъчва на живо, но съдебните заседания ще бъдат записвани за нуждите на архивите. Кадрите обаче няма да бъдат правени обществено достояние.

Процесът се очаква да продължи до девет месеца. Настоящият месец ще бъде посветен на представяне на събраните доказателства. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите. От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май догодина, като в края на същия месец се очаква присъдата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още