Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започнаха консултации за новото румънско правителство

Свят

Започнаха консултации за новото румънско правителство

Снимка:

Десните партии спорят за поста председател на Камарата на депутатите

В Букурещ започнаха консултации за новото румънско правителство, съобщава телевизия "Диджи24".

Румънският президент Клаус Йоханис ще се срещне с представители на парламентарните партии за сформиране на кабинет след изборите на 6 декември.

Йоханис се срещна с делегация на Социалдемократическата партия (СДП), която спечели най-много от гласовете на изборите. Социалдемократите са предложили известния лекар д-р Александру Рафила за премиер.

За румънския премиер десноцентристките партии имат мнозинство и социалдемократите трябва да останат извън управлението.

От Национално-либералната партия (НЛП), която се класира на второ място на вота, са предложили финансовия министър Флорин Къцу за премиер с ангажимента да съставят десноцентристко правителство.

Делегацията на третата парламентарна сила - реформисткия алианс Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС), заяви, че иска коалиционно правителство "не за 6 месеца или една година, а за 4 години". Те предлагат за премиер Дачиан Чолош, който в момента е евродепутат.

Според румънски медии НЛП и ССР-ПЛЮС не са успели да постигнат съгласие на предварителните разговори през уикенда за разпределението на постовете. ССР-ПЛЮС настоява съпредседателят му Дан Барна да получи поста председател на Камарата на депутатите, а НЛП иска този пост за своя лидер Лудовик Орбан.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още