Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започнаха предсрочните избори в Италия

Свят

Започнаха предсрочните избори в Италия

Започнаха предсрочните избори в Италия - Tribune.bg
Снимка:

В Италия в 7 часа сутринта местно време отвориха врати избирателните секции за извънредните парламентарни избори. Гласуването ще приключи в 19 часа.

За пръв път от 100 години парламентарни избори се провеждат през есента. След гласуването парламентът на страната ще бъде намален с една трета: през септември 2020 г. италианците на референдум се застъпиха за намаляване на броя на парламентаристите от почти 1000 на 600: Камарата на депутатите ще има 400 депутати, а Сенатът – 200.

Според прогнозите, избирателната активност се очаква да бъде 65-70 процента. За да влезе в парламента, отделна партия трябва да получи повече от 3 процента от гласовете. За коалициите този минимален праг достига 10 на сто.

Проучванията определиха дясноцентристката коалиция като фаворит за предстоящия вот. Алиансът на „Братята на Италия“, „Лигата“ и „Фортуна Италия“ може да разчита на 45-47 процента от гласовете, което трябва да му даде възможност да формира стабилно мнозинство за съставяне на правителство.

Вотът се провежда по смесена избирателна система, при която три осми (около 37,5 процента) от парламентаристите се избират по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони. Останалите се избират на базата на пропорционално представителство в партийните листи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети