Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започнаха тестове на ваксина срещу Covid-19, която се поставя без игла

Свят

Започнаха тестове на ваксина срещу Covid-19, която се поставя без игла

Започнаха тестове на ваксина срещу Covid-19, която се поставя без игла - Tribune.bg
Снимка:

Вместо игла се използва струя въздух, която прокарва препарата през кожата

Даден е старт на изпитания на нова ваксина срещу СOVID-19, която се поставя без игла. Тя е разработена от университета в Саутхемптън и може да даде „широкообхватна защита“ срещу различните варианти и бъдещи щамове на коронавируса, съобщават британските медии.

За да бъде поставена ваксината, вместо игла се използва струя въздух, която прокарва препарата през кожата.

„Това не е просто „поредната“ ваксина срещу коронавирус, имайки предвид, че в момента в полезрението си имаме както различни варианти на COVID-19, така и бъдещи щамове. Тази технология може да осигури широкообхватна защита на огромен брой хора по целия свят“, разкри Саул Фауст, главен клиничен изследовател и директор на Центъра за клинични изследвания в Саутхемптън.

Докато повечето съществуващи ваксини срещу COVID-19 използват РНК технология за шиповия протеин, разработена на базата на първите случаи на вируса, открити през януари 2020 година, технологията DIOSvax, използвана за новата ваксина, има за цел да предвиди как вирусът може да мутира, като й позволява да се насочи към възникващи варианти.

Ваксината, която се прилага чрез въздушна струя, е разработена от проф. Джонатан Хийни от университета в Кеймбридж. Той е и главен изпълнителен директор на биотехнологичния стартъп DIOSynVax. В клиничните ѝ изпитания са включени участници на възраст между 18 и 50 години.

„Тъй като се появяват нови варианти и имунитетът започва да отслабва, ние се нуждаем от по-нови технологии. Жизненоважно е да продължим да разработваме ново поколение ваксини, готови да ни помогнат да се предпазим от следващите вирусни заплахи. Нашата ваксина е иновативна, както по отношение на начина, по който подготвя имунната система да реагира, с по-широк защитен отговор на коронавирусите, така и по отношение на това как се поставя“, обясни д-р Хийни.

Вече съществуващите ваксини използват гени, взети от протеина на вируса, за да кодират антигени, които карат имунната система да произвежда антитела.

В новата ваксина се използват методи за имитиране на по-широкото семейство антигени на коронавируса, с които изследователите се надяват да осигурят по-голяма защита. Задвижвана от пружина, струйна инжекция вкарва препарата в кожата, предлагайки алтернатива на хората, които се страхуват от инжекции.  


Топ новини

виж още