Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започва изтегляне на граждани на ЕС от Ухан

Свят

Започва изтегляне на граждани на ЕС от Ухан

Снимка:

„ЕС не забравя своите граждани в нужда, където и да са по света“, каза еврокомисарят по управление на кризите

Гражданите на ЕС ще бъдат изтеглени от Ухан, китайския град в епицентъра на смъртоносната вирусна епидемия, с помощта на два френски самолета тази седмица, съобщи      

„Първоначалните изчисления показват, че около 250 френски граждани ще бъдат транспортирани с първия самолет и над 100 граждани на ЕС от други страни с втория самолет“, се казва в декларация на ЕК, цитирана от БГНЕС.

По-рано Франция обяви, че изпраща първи самолет, който ще изтегли гражданите ѝ от Ухан, без да посочва данни колко ще бъдат на борда.

В своето изявление Комисията заяви, че въздушният транспорт по искане на Франция ще бъде съфинансиран от ЕС по неговия механизъм за гражданска защита и ще бъде разширен с втори самолет за гражданите на ЕС.

В изявлението се казва, че „само здрави или граждани без симптоми ще могат да пътуват“ с полетите.

„ЕС не забравя своите граждани в нужда, където и да са по света“, каза еврокомисарят по управление на кризите, Янез Ленарчич.

Той каза още, че Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на ЕС е в контакт с държавите-членки на ЕС и китайското посолство в Брюксел за операцията и „може да бъде осигурена допълнителна подкрепа от ЕС, ако бъде поискана“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още