Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Над 20 товарни композиции изчакват у нас заради дерайлирането на влак в Пирот

Свят

Над 20 товарни композиции изчакват у нас заради дерайлирането на влак в Пирот

Над 20 товарни композиции изчакват у нас заради дерайлирането на влак в Пирот - Tribune.bg
Снимка:

Започва изтегляне на цистерните

Над 20 товарни композиции изчакват у нас заради дерайлирането на влак в Пирот, коментира заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски пред БНТ.

"Жп връзката е прекъсната заради инцидента. Очаква се в Сърбия да се предприемат мерки по възстановяване на движението, но не могат да декларират, че в рамките на деня ще се справят", допълни Папукчийски. Той припомни, че България не може да бъде обвинена за каквато и да било причина за тази катастрофа по линията на коридор 10 край Пирот.

"Товарът е български, а цистерните са германски и френски. В Димитровград влакът се приема от сръбската страна", уточни заместник-министърът. По думите му в момента не повече от 2 до 4 влака на денонощие могат да бъдат пренасочени през Дунав мост. Заместник-министър Папукчийски очаква най-късно в утрешния ден да бъде възстановено преминаването в района на Пирот. 

Днес започва изтеглянето на цистерните с амоняк край Пирот, съобщават сръбските медии. В града все още е в сила бедствено положение до извозването на дерайлиралите цистерни.  Изваждането им започва днес и ще продължи най-малко пет-десет дни, уточняват от Щаба за извънредни ситуации.

Отново ще бъде затворено движението по част от коридор 10. Според последните измервания във въздуха няма амоняк. Във водата на река Нишава обаче има превишение на нормите.

В Пирот детските градини и училищата вече работят нормално, с изключение на училищата в селата Станичене, Сопот и Цървенчево, недалеч от мястото на инцидента, където се обърна цистерната с амоняк. Командващият щаба предупреждава, че бедственото положение в Пирот все още не е отменено, тъй като опасността не е отминала. По думите му когато се извадят цистерните, ще трябва отново да се блокира движението по магистралата. Тогава в радиус от 500 метра до километър може да се наложи евакуация на хора.

 

Последвайте ни в Google News

 

Етикети Пирот, влак
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати