Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Запорожка област заговори за присъединяване към Русия

Свят

Запорожка област заговори за присъединяване към Русия

Запорожка област заговори за присъединяване към Русия - Tribune.bg
Снимка:

Процесът по провеждане на референдум за присъединяване на украинската Запорожка област към Русия преминава през техническа обработка, като окончателният срок все още не е определен. Това заяви пред ТАСС Артьом Шарлай, помощник на член на Главния съвет на военно-гражданската администрация на областта.

"Техническите въпроси в момента се разработват - кога да се направи, как да се направи. В момента се работи по този въпрос, защото значителна част от областта, където живее почти половината от населението, се контролира от Запада, от нацисти. Жителите на самия град Запорожие в момента не могат да гласуват, защото, ако кажат "да", ако кажат "ние искаме да се присъединим към Русия", веднага ще бъдат отведени в стаите за изтезания на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), хората там живеят в страх", посочи той.

Шарлай добави, че се обсъжда и въпросът дали е правилно да се проведе референдум преди "пълното освобождаване" на Запорожка област. Според него, ако се организира електронна система за гласуване на референдума, жителите на териториите, контролирани от украинската армия, отново няма да могат да гласуват заради нарушената мобилна и интернет връзка.

По-рано членът на Главния съвет на военно-гражданската администрация на областта Владимир Рогов съобщи, че около 70% от територията на Запорожка област е "освободена", т.е. е под контрола на руските сили. Същевременно обаче под контрола на украинската армия остава областният център - град Запорожие, където живее почти половината от населението на региона.

В началото на май секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак заяви, че статутът на Херсонска област ще бъде определен от нейните жители.  

Временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли. Херсон беше първият украински областен център, който падна под руска окупация още в първата фаза на войната в Украйна.

Още през 2014 г. пък, след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към Русия е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати